POPULÆRE COCKTAILS I 2022

Hvert år omkring årsskiftet, så udgiver Drinks International en artikel omkring de mest populære cocktails i årets løb. Hvilke cocktails er hot og hvilke er not. Artiklen bygger på svar fra 108 cocktailbarer rundt omkring i verden. De forskellige ejere blev bedt om, at opliste og rangere deres top 10 mest solgte cocktails. Der er en masse klassikere, men også en del nye cocktails har nået listen for de mest populære cocktails i 2022. 

Nedenfor ses de top 50 mest populære cocktails for 2022. Enjoy! 

 

50 Pisco Punch

Mange kender til pisco sour, som er en peruviansk og chilensk nationaldrink. En pisco sour cocktail kan nydes før, under og efter maden. Men hvad de fleste ikke ved, så har en pisco punch en helt anden historie. Det siges at den blev berømt på San Francisco’s Bank Exchange bar. Det siges at opskriften aldrig er skrevet ned, men opskriften er givet videre fra den ene bartender til den næste. Men rygterne går på at den er lavet på pisco, ananas, sukkersirup og citronsaft.


49 Sidecar

Sidecar må siges at være den mest populære brandy drink i verden. Sidecar er i bund og grund en brandy sour, og opskriften er simpel. Brandy, triple sec og citronjuice. Den er faldet i popularitet de senere år, men den er stadig på listen over top 50 mest populære cocktails.


48 Corpse Reviver #2

Med gin, lillet blanc, orange likør og citron, så er denne klassiske cocktail som kan dateres tilbage til det 19 århundrede, bragt til live igen af nysgerrige bartendere i dette århundrede. Opskriften på Corpse Reviver #2 kan findes i Harry Craddock’s bog, The Savoy Cocktails fra 1930, og den kan stadig findes på nogle af verdens bedste barer.


47 Blood & Sand

Blood and sand cocktailen oprinder fra Hollywood-filmen fra 1922 med selv samme navn. Og her hundrede år senere er den stadig en populær cocktail på diverse barer rundt omkring i verden. Cocktailen består af whiskey og kirsebær brandy (the blood), sød vermouth og appelsinjuice (the sand).


46 Tommy’s Margarita

Tommy’s margarita er blevet en utrolig populær cocktail verden over. Med dens lille twist fra den klassiske margarita, hvor agave sirup har afløst orange likør, så har Julio Bermejo fra Tommy’s i San Francisco medvirket til en ny klassiker.

Begge versioner af Margarita er blandt de mest populære tequila cocktails i verden og blandt de mest populære cocktails i USA.


45 Irish Coffee

En irish coffee kan dele vandende. Hvis den er lavet ordentlig, så er det en fremragende drink. Den menes at være opfundet af Joe Sheridan fra Irland. Irish coffee består af 4 cl irsk whiskey, 2 cl rørsukker sirup, 10-12 cl varm sort kaffe og så toppet med flødeskum. Det ideelle er, at shake fløden og stoppe mens den stadig er lidt flydende. Drik helst din irish coffee uden sugerør, så man får alle smagsnuancer med i hvert sip.


44 Bobby Burns

For første gang på listen over verdens mest populære cocktails finder vi i år, Bobby Burns. Opskriften minder utrolig meget om en Manhattan, men Bobby Burns består af whiskey, sød vermouth og et par dash Benedictine. Kom en citron zest på som garnish.


43 Last Word

For tredje gang finder denne cocktail plads på listen over de mest populære cocktails. Last word består af gin, grøn chartreuse, marashino og limesaft. Drinken blev publiceret for første gang i i 1951 i Ted Saucier’s bog, “Bottoms Up”.


42 Painkiller

Endnu en tropisk drink! Painkiller er et mix af Pusser's navy rom, kokos creme, ananas juice og appelsin juice. Den smager bestemt af sommer, sol og strand.


41 Ti’ Punch

Har du heller aldrig hørt om TI' Punch, så er du ikke alene. TI' Punch er en blanding mellem en Daiquiri og en Caipirinha. Den stammer fra de fransktalende caribiske øer Martinique, Guadaloupe, Haiti og Fransk Guyana, og betyder "lille slag". For at lave én TI' Punch, skal du blot blande Cachaca, sukkerlage og limejuice.


40 Hanky Panky

Da den London baserede bartender, Ada Coleman blev spurgt om at lave en drink med "a little kick to it", så mixede hun noget gin, italiensk vermouth og lidt Fernet-Branca. Det siges, at kunden der smagte på drinken har råbt "By Jove! That is a real hanky panky! og navnet hang ved efterfølgende.


39 Cosmopolitan

Uden serien "Sex and the city" så var Cosmopolitan nok ikke blevet så populær som den var nogle år tilbage. Der er ingen tvivl om, at de fleste bartendere var trætte af at lave cosmopolitans da serien var på sit højeste, men idag er populariteten faldet en del, og det er et glædeligt gensyn hver gang den bestilles i baren. Cosmopolitan består af vodka, triple sec, tranebær juice og lime. Velkommen til New York!

38 Ramos Gin Fizz

Endnu en cocktail fra New Orleans. Ramos Gin Fizz er en lækker og cremet take på den klassiske gin fizz. Den er opkaldt efter en bartender fra 1800 tallet, Henry Charles Ramos, og den er hadet blandt bartendere verden over pga. dens lange tilberedningstid. For at lave en ordentlig Ramos Gin Fizz, så skal man shake gin, sukkerlage, citronjuice, limejuice, æggehvide, fløde og "orange flower" i hele 12 minutter! God arbejdslyst og workout!


37 Bellini

Opfundet af Giuseppe Cipriani, ejeren af Harry’s Bar i Venedig. Bellini er en forfriskende champagne cocktail som består af prosecco og fersken. Den har i mange år været en utrolig populær cocktail til varme sommerdage.


36 Bee’s Knees

Bee’s Knees har været ude af listen over de mest populære cocktails i nogle år, men er i år tilbage. Denne cocktail stammer tilbage fra forbudstiden i 1920-1933. Bee’s Knees består af gin, citronsaft og honning.


35 Long Island Ice Tea

De fleste mennesker har nok hørt om en long island ice tea, men at den stadig rangerer på top 50 over de mest populære cocktails er imponerende, og til dels overraskende. Oprindelsen er uvis, men nogle peger til en Robert “Rosebud” Butt fra the Oak Beach Inn, Long Island. Den består af de fleste flasker spiritus som du kan tage ned fra hylden, vodka, rom, gin, tequila, cointreau, limesaft og cola.

Denne drink er ikke for sarte sjæle, men vil bestemt kick-starte en god fest.


34 Aviation

Efter at have stiftet bekendtskab med Tom Collins, så er det på tide at møde Aviation. Serveret i et martini glas, er den smukke lavendelfarvede Aviation lavet med creme de violette eller creme Yvette, maraschino likør, gin og citronjuice.

Den siges at stamme tilbage fra 1916 og var at finde i Hugo Ensslin’s opskrifter for Mixed drinks.


33 Vesper

James Bond elsker sine Vodka Martinis shakede, men enhver Martini drikker foretrækker deres Martini med gin og omrørt. En Vesper er et kompromis, da den både benytter vodka, gin samt Lillet Vermouth.


32 Old Cuban 

The Old Cuban ryger ind og ud af listen over de mest populære cocktails. Opfundet af legenden Audrey Saunders i 2004, og the Old Cuban er et mix af Mojito og en French 75. Den består af mørk rom, limejuice, mynte blade, angostura og prosecco.


31 Vodka Martini

Vodka martini er nok ikke så populær som gin martini, men vodka martini er utrolig populær verden over, og en super måde at få dækket sit vodka behov på. Brug gerne en god vodka, da smagen ikke kan gemme sig i denne her cocktail.


30 Corpse Reviver

Vi har tidligere stiftet bekendtskab med Corpse reviver #2 på plads 48 på denne liste over de mest populære cocktails i 2022. Den originale Corpse reviver #1 består af cognac, calvados og vermouth. Harry Craddock som opfandt den anbefaler at man drikker en før kl 11 om formiddagen for “optimal revival”. Men husk nu at drikke med måde.


29 Sazerac

Den heftige Sazerac er faldet en del ned på listen de senere år, men dette er en klassiker som har formået at blive i toppen i mange år. Sazerac stammer fra 1850'erne i New Orleans. Oprindelig lavet med cognac, men idag også med whiskey. Sazerac består af absinthe, sukker, Peychaud’s bitters, angostura, whiskey og cognac.


28 Zombie

Den nuværende kulturelle besættelse med zombier kan måske, eller måske ikke relateres til zombie-cocktailens popularitet. Dene tiki drink består af rom, abrikos brandy, lime og ananasjuice.


27 Vieux Carré

På trods af det meget fransk inspirerede navn, så er Vieux Carre en klassisk amerikansk cocktail lavet af Walter Bergeron fra New Orleans. Den har sin oprindelse i New Orleans franske kvarter, og den minder meget om en Manhattan. Den er lavet med brandy, whiskey, sød vermouth, benedicitine, angostura og Peychaud's bitter.


26 Amaretto Sour

Amaretto sour er blandt verdens mest populære cocktails. Som sin tvilling, whiskey sour, så er drinken super simpel: amaretto, citronsaft, sukkerlage og æggehvide. Hvorimod angostura er en fast del af en whiskey sour, så kan I selv vælge om det skal i en amaretto sour.


TOP 25. VERDENS MEST POPULÆRE COCKTAILS

25 Piña Colada

Piña Colada deler vandende, og er måske en af verdens mest kendte cocktails. Den sælges stadig i stor stil på nogle af verdens bedste barer, dog i forskellige variationer. Med rom, ananas og kokos som værende de bærende elementer, så ses der variationer med absinthe, champagne o.lign. Men en ting er sikkert, Piña colada er kommet for at blive.


24 Caipirinha

Brasiliens nationale cocktail, Caipirinha, nød godt af OL 2016 i Rio, og folk har ikke glemt den. Caipirinha minder meget om mojito dog med et twist. Cocktailen er lavet med Brasiliens nationale spiritus, cachaca, sukker og lime.


23 Gin Fizz

Almindelig gin virker ikke med Gin Fizz, men en lækker gin kan gøre drikken glans. Den enkle drink er en blanding af gin, citron, sukker, æggehvide og danskvand.


22 Dark ’n’ Stormy

Dark and stormy er som Cuba Libre, en simpel drink, men den har alt hvad der behøves for at være et hit. En blanding af Gosling rom, ginger beer, lime og angostura.


21 Clover Club

Clover Club er et synonym med den lækre cocktail bar i Brooklyn. Clover Club er desuden nr. 29 på deres drinksmenu, så den er ikke svær at finde, hvis man en dag kommer forbi. Den er lavet med gin, tør vermouth, hindbær, citronsaft og æggehvide.


20 Pisco Sour

Kategorien af sours er svær at toppe. Pisco sour som benytter den peruvianske og chilenske nationale spiritus, Pisco, er en af de bedste. Opfundet af Victor Vaughen Morris, en amerikansk bartender som åbnede en bar i Peru i 1916. Det er en cocktail der kan nydes før middagen, under middagen og efter middagen. Pisco sour består af pisco, sukkersirup, limesaft, æggehvide og angostura.


19 Mai Tai

De fleste har hørt om en Mai Tai, og den er da også svær at komme udenom, hvis man drømmer sig væk til tropperne. Victor Jules Bergeron opfandt Mai Tai som en del af sin Polynesiske restaurantkæde. Kombinationen af rom, orgeat/mandel sirup, orange likør og limesaft udgør den populære cocktail, Mai Tai. Find en bar med en bartender i blomstret skjorte, og du vil helt sikkert kunne nyde en Mai Tai.


18 Gimlet

Der skal ikke mange slurke af en Gimlet til for, at forstå hvorfor den ligger så højt oppe på listen af de bedste cocktails for 2017. Forestil dig en god daiquiri, bare med gin. Historien om Gimlet går tilbage til tiden med britiske søfolk, hvor limesaften beskyttede dem mod skørbug, og alkoholen mod mytteri. Gimlet består idag af gin, lime eller citronsaft og sukkersirup.


17 French 75

French 75 er en klassiker, men ikke så kendt i Danmark, desværre. Men på verdensplan, så er French 75 en populær champagne cocktail. Den består af gin, sukkerlage, citronjuice og champagne. Drinken stammer fra Harry MacElhone’s New York Bar i Paris. Hvis du gerne vil lave den mere fransk, så tilføj cognac. Se hvordan man laver en French 75, og andre champagne cocktails her.


16 Americano

Negroni er blevet mere og mere populær hen over de sidste par år, så det er ikke så underligt, at en Americano cocktail er kommet med på dette års liste. Det er i bund og grund en Negroni, hvor gin'en blot er skiftet ud med danskvand.


15 Bloody Mary

Brunch og morgenmad vil aldrig lade Bloody Mary uddø. Hvad kan man ellers drikke om morgenen end tomatjuice, vodka og forskellige krydderier?. Rygterne siger, at den bedste Bloody Mary findes på Connaught Bar i London.


14 Paloma

I mange år har man tænkt margarita, når man nævner tequila, men Paloma er en anden tequila cocktail som er blevet yderst populær de seneste par år. Den består af tequila og grapefrugt soda. Man kan tilføje frisk limesaft og agave sirup.


13 Penicillin

Penicillin er den højest placerede cocktail der indeholder skotsk whiskey, og med god grund. Den er lavet med blended scotch, smokey islay scotch, citron juice, honning-ingefær sirup. Den kan bestemt give dig et ordentligt spark og få dig til at føle dig bedre på ingen tid.


12 Boulevardier

Boulevardier er Negroni's glemte slægtning, som benytter sig af whiskey i stedet for gin. Det er simpelthen lige dele af whiskey, campari og sød vermouth.


11 Moscow Mule

Vodka er måske en smagløs spiritus i forhold til andre spiritusser, men det er en perfekt spiritus at bruge som mixer. Moscow mule består af vodka, ginger beer og lime. Gerne serveret i et Moscow mule mug. Moscow mule nyder især en stor popularitet i USA. Moscow mule er vodkaens svar på Dark and stormy.


TOP 10. VERDENS MEST POPULÆRE COCKTAILS

10 Whiskey Sour

Man kan efterhånden ikke sige sour, uden at tænke på whiskey sour. Tidligere var det brandy som oftest blev blandet med citronsaft og sukkerlage, men de senere år har whiskey sour altså vundet massivt i popularitet. Se her hvordan man laver en god whiskey sour.


9 Mojito

Cuba Libre har muligvis ordet "Cuba" i sig, men Mojito er øens mest populære bidrag til cocktail kulturen. Det simple mix af lys rom, limejuice, sukkerlage, og danskvand giver en fantastisk smag som er elsket verden over. Mojito har i en del år mistet lidt af sin glans, men er på det sidste begyndt at blive en mere og mere populær cocktail på bar og til fest igen. Se her hvordan man laver en god mojito.


8 Manhattan

Det er svært at undgå en Manhattan, og den seneste tids øgede popularitet af rye whiskey gør det endnu sværere. Manhattan består af rye whiskey, sød vermouth, 2 dash angostura, rørt, strained og toppet med et brandy kirsebær.


7 Espresso Martini

Espresso Martini er ikke en ny cocktail, men den er stadig blandt de mest populære cocktails in verden, og også en cocktail som vi på Bar1103 laver utrolig mange af. Denne after-dinner drink hjælper med at vække dig efter en god middag, samtidig med at du bibeholder din alkohol-buzz. Historien om espresso martinien går på at bartender, Dick Bradsell skulle lave en drink til en gæst som kunne “wake her up and fuck her up”. Elsker du kaffe, så er her din kommende yndlings cocktail. Se hvordan du laver en espresso martini.


6 Aperol Spritz

Aperol Spritz er idag en af de mest kendte og populære aperitiffer. Den er også super nem at lave, da det blot er tre-to-en forholdet mellem prosecco/champagne, aperol og danskvand. Lad sommeren af spritz falme ind i efteråret, vinteren og foråret af spritz. Skål!


5 Daiquiri

Daiquiri er ofte misbrugt med massere af frugt og en blænder, men en original daiquiri er lavet med lys rom, limejuice og sukkerlage. Den er lækker og frisk og kan bestemt anbefales. Mange blander diverse frugter i, men det har intet med en klassisk daiquiri at gøre.


4 Margarita

Margarita er den mest populære tequila cocktail i verden og blandt de mest populære cocktails i USA. Margarita’en har altid været i top 10 på denne liste, men en 4. plads er en all time high for denne cocktail.

Margarita er lavet af tequila, orange likør og lime. Salt er valgfrit.


3 Dry Martini

En god dry martini er elegant. Den klassiske mix af gin og tør vermouth rangerer som nr. 3 på denne top 50. En dry martini kan både shakes og røres, og balancen mellem gin og tør vermouth må være op til personlig smag og præferencer.

På Duke’s i London laver de en dry martini af næsten kun gin, hvorimod på Barcelona’s Dry Martini, så er det ca. halv halv. Andre variationer kan bestå af orange bitters, frisk citron eller oliven m.fl.


2 Old Fashioned

Old Fashioned er en klassiker som ikke bliver for gammel. Den er simpel, men lækker - prøv med rye whiskey, bourbon, ahorn sirup, angostura og et skvæt appelsin. Old Fashioned har i mange år været nr. 1 på denne liste men har i år måtte vige pladsen for negronien.

Old fashioned kan dateres tilbage til 1833 af historikeren, David Wondrich. Se hvordan man laver en Old fashioned her.


1 Negroni - Verdens mest populære cocktail i 2022

Så blev der endelig skiftet ud på første pladsen efter 8 år på anden pladsen. For blot 10 år siden var det svært, at finde en ordentlig Negroni. Nu er Negroni fast inventar på de fleste cocktailbarer med respekt for dem selv. Det er lige dele gin, campari og sød vermouth, men som mange andre cocktails og opskrifter så kan man ændre dem efter behov og smag. Se hvordan man laver en negroni.


Forrige
Forrige

Hvordan laver man en rigtig mojito

Næste
Næste

Hvordan laver man en god gin og tonic